در رابطه با ضرورت بکارگیری ابزارهای مدیرتی در بنگاههای اقتصادی نقطه نظرات خود را در یادداشتی تحت عنوان
" ابزارهای مدیریتی" پیش از این تبیین کرده ام.
شخصا معتقدم که پیاده سازی ابزارهای مدیرتی باید بصورت محتوایی در سازمانها در دستور کار قرار گیرد تا خروجی و دستاورد ناشی از بکارگیری آنها سبب رشد مستمر بنگاه شود. دریافت گواهینامه ها ، شرکت در رقابتها و اخذ جوایز هرچند فی نفسه نشان دهنده میزان جاری سازی اینگونه ابزارها در سازمان است، اما نباید مدیران شرکتها را به خود مشغول کند و کار را بجایی برساند که تلاشها معطوف به دریافت جوایز شود.
طی سالهایی که توفیق فعالیت در بنگاه های اقتصادی مختلفی را داشته ام، دائما به حضور در رقابتهای متنوعی دعوت شده ایم که در برخی از آنها نیز موفق به دریافت نشانهای افتخار برای بنگاه متبوعم شدم. در چند نوبت دریافت گواهینامه تعهد به تعالی از جایزه ملی بهره وری، واحد نمونه استاندارد ملی، قهرمان صنعت، واحد نمونه زیست محیطی ، صادرکننده نمونه استان و ... تحربه شد.
البته یکبار هم تجربه عدم موفقیت در رقبات برای کسب نشان واحد نمونه رعایت کننده حقوق مصرف کنندگان را در شرکتی داشته ام.
در شرکت توسعه فناوری اطلاعات خوارزمی (مفاخر)، علیرغم پیاده سازی ابزارهای مدیرتی متعدد و قابل توجه ، چندان به دنبال شرکت در رقابتهای از این دست نبوده ایم.
تنها در گذشته ای نچندان دور نسبت به ارزیابی و رتبه بندی کارتهای بازرگانی مشارکت داشته ایم که در آن ارزیابی حائز رتبه سیمین شدیم که موفقیت در خور توجهی است.
امروز هم به مدد کوشش همکاران ارجمندم از دبیرخانه دومین دوره جایزه ملی مدیریت فناوری و نوآوری، نشان واحد برگزیده را در بین 70 شرکت که مورد ارزیابی قرار گرفتند، دریافت نمودیم. این نشان در سومین همایش بین المللی مدیریت فناوری و نوآوری و زیر نظر معاونت فناوری ریاست جمهوری به مفاخر اعطا شد.
ارزیابی مذکور بیش از آن که مایه مباهات باشد، از این بابت که از دید ارزیابان بیرونی کوششهای سازمان ما را در مسیر تعالی ، تایید می نماید لذت بخش است.